האימפריה הפרוסית היתה בעלת עבר מפואר, ששרידיו או שחזוריו נראים במקומות רבים בברלין: הקתדרלה של העיר, שדרות אונטר דר לינדן, בתי הפאר סביב ז’נדרמרקטפלאץ, והארמונות שמרוחקים מעט ממרכז העיר.

ארמון שרלוטנברג נבנה ב1699 כבית נופש קטן לרעיית יורש העצר, פרדריך השלישי. עם המלכתו למלך פרוסיה, הורחב הארמון והגנים סביבו בהשראת ארמון ורסאי, והפך לארמון המפואר ביותר בברלין. כמובן שהכל נהרס בהפצצות מלחמת העולם השניה, ובמבואת הארמון מוצגת תערוכת צילומים של מצבו אחרי המלחמה ומהלך השחזור, שהשיב לו את הדרו טרום- המלחמה, עם האולמות, החדרים, הריהוט וקישוטי הקיר האומנות.

הגן רחב הידיים מעוצב בסגנון אנגלי, עם מזרקות ואגם, שבילים מוצלים ומבנים נוספים, ומהווה מקום נופש, ספורט וטיולים לתושבי השכונה הסמוכה, הנחשבת לאריסטוקרטית במיוחד.
מחוץ לעיר, במרחק של כשעה נסיעה, נמצאת העיירה פוטסדאם. זוהי עיירה שלווה ונעימה, עם מבנים מפוארים מהמאה ה19, מדרחוב חנויות מקסים, וכמה ארמונות מרשימים.
גולת הכותרת של פוטסדאם הוא ארמון סן-סוסי, שנבנה ע”י פרידריך, מלך פרוסיה במאה ה18 (ההוא משרלוטנברג). הוא בקש לעצמו מקום מפלט רגוע ושליו, והקיף את הארמון הגנים רחבי ידיים, עם מזרקות, פרדסים וכרמים, ארמונות משנה ומבני אירוח.

הארמון עצמו עומד על גבעה ומשקיף מצד אחד על הפארק ומצידו השני על המרחבים שסביב לעיר. החדרים מרוהטים ברוח התקופה, עם כלי פורצלן, קרמיקה סינית וקריסטל, מעוטרים בטפטים וציורי קיר מרהיבים, ושפע פיתוח טיח מוזהבים.
בפארק רחב הידיים נמצא בית התה, מבנה עגול וירקרק בסגנון סיני, עם פסלים צבועים זהב של בני מלוכה סיניים.

בצידו השני, נמצא ארמון גדול נוסף, הארמון החדש, מתחם עצום בן שלושה אגפים של אולמות, חדרים ואפילו תיאטרון. חלק מהחדרים פתוחים לביקור, הנעשה בהדרכה בלבד, כאשר תצויידו בנעלי בית כדי לשמור על רצפות העץ מבלאי הנעליים. זו כנראה גם שיטה טובה לשמור על הנקיון, כיוון שהנעלים מאוד מחליקות…

בקצה השני של העיר, על שפת האגם, נמצא ארמון ססילינהוף, שנבנה מאוחר יותר ע”י המלך וילהלם השני. הוא בנוי בתוך גן אנגלי, ובו פינות חמד רבות, כמו מערת הצדפה, שער מצרי, בוסתן עצי פרי ומקדש יווני. בחדרי הארמון התארחו אנשי בעלות הברית שהגיעו לועידת ואנזה.
במרכז העיר פוטסדאם ישנה שכונה מיוחדת ויחידה במינה – הרובע הרוסי. המלך פרידריך ה- 3 בנה אותה עבור השבויים הרוסיים, שבחרו להשאר בפוטסדאם, והפכו לזמרי מקהלה. הם אולצו להנשא לנשים מקומיות, כדי להבטיח את נאמנותם למלך. 13 הבתים נבנו בסגנון רוסי, והם עשויים עץ עם פיתוחים ופיסולים מסורתיים. עד היום מתגוררים כאן צאצאיהם.

אזור אחר, קרוב יותר למדרחוב, נקרא הרובע ההולנדי. ההולנדים היו ידועים כבנאים מוכשרים, והובאו כדי לעזור בבניית הארמונות למלך. בתמורה, נבנו עבורם מגורים שמזכירים מאוד את הבניית ההולנדית- בתי לבנים אדומות עם גמלונים. ההולנדים שבו לארצם, והמקום הפך עם השנים לרובע אומנים, בוטיקים וגלריות.

המדרחוב של פוטסדאם הוא חגיגה לאוהבי הקניות וחנויות הבוטיק המיוחדות. לצד בתי כלבו ומסעדות, ישנן חנויות מקומיות קטנות ומיוחדות, שווקים ססגוניים ונגני רחוב.

כדאי להקדיש לפוסטדאם ליום שלם, ואם משלבים עצירות ברציף 17 ווילה ואנזה, רצוי לחשוב אולי על יום נוסף כדי להנות מכל אתרי העיר ברוגע ונינוחות.
כרטיס Berlin Welcome Card מורחב לאזור C כולל את הנסיעה הלוך ושוב ברכבת, ההתניידות בתוך העיר, והנחה על הביקור בארמונות.
לקריאה נוספת:
חוויות מברלין – הנקודה היהודית
להורדת מסלול טיול בברלין – לחץ כאן
להורדת מסלול יום טיול בפוטסדאם – לחץ כאן