במהלך הטיול הקדשנו יום שלם לנושא ההפרדה בין מזרח ומערב, שכל כך בולט ומודגש בברלין. בכל פינה מוצגות אבני החומה כעדות לנפילתה ההיסטורית. חלק מהתוואי שלה נמחה ונעלם תחת הבניה החדשה, וחלקים אחרים הפכו לשטחים ירוקים או מסומנים בפס בטון. מצד אחד, הסיפור הוא חלק בלתי נפרד מההיסטוריה של העיר וגרמניה כולה, מנגד – המסחור זועק. אבל אנחנו תיירים, וככאלה, במיוחד לפעם ראשונה בעיר, חייבים לראות האתרים הכי מרכזיים.

כדי להגיע לגלריית הצד המזרחי, החלק השלם והארוך ביותר של החומה שנשאר, חצינו את גשר אוברברוקה הבנוי לבנים אדומות, שהיה בעבר נקודת חילופי אסירים פוליטיים ומרגלים משני הצדדים. במבט אל הנהר רואים את פסל האדם המולקולרי, 3 דמויות אנושיות עצומות עשויות ברזל מחורר, שמכל זווית נראות רק שתיים מהן.


גלריית הצד המזרחי מפורסמת ב100 ציורי הקיר הצבעוניים, שבוצעו ע”י אומנים ידועים מכל רחבי העולם, בתגובה לאירועים הפוליטיים שהתרחשו בגרמניה בתקופה הסמוכה לנפילת החומה. הציורים נשמרים ומשוחזרים מידי כמה שנים, לרוב ע”י האומנים עצמם.

בקצה החומה נכנסים לשכונת קורייצברג, עם חנויות הבוטיק הצבעוניות לאורך Oranienstrasse והשוק התורכי הגדול. טיול בשכונה דומה לטיול ביפו, ירושלים או עכו, בשל התושבים המזרחיים הרבים שבה, בעיקר מהגרים תורכים, ונשים רבות ההולכות עם כיסוי ראש. מי שמתגעגע לטעם ביתי, יוכל למצוא שפע של דוכני שווארמה וקבב.
ה-מקום המזוהה ביותר עם החומה וההפרדה בין מזרח ומערב הוא צ’קפוינט צ’רלי. למי שמחפש להתרחק מהמון התיירים ודביקות הממוסחרת, שלא יתקרב לכאן! בצומת צפוף ועמוס תיירים, עומד בוטקה קטן ולפניו שלושה לבושי מדים – אחד גרמני, אחד אמריקאי, ואחד שגובה 2 יורו לאדם כדי להצטלם איתם. הפוזות מבויימות כמו במחנה טירוניות: לחיצת יד, הצדעה והבא בתור…

מסביב דוכני “מזכרות” מהמלחמה הקרה, מוזיאון הסוקר את ההיסטוריה והתהליכים שהביאו לנפילת החומה, ומייצג – שאותו דווקא כדאי לראות – שמדמה את מראה המקום בזמן שהחומה עברה כאן בציור פנורמי ענק של הצד המזרחי והמערבי, עם אזור החייץ ביניהם.

עוד היבט מעניין על החומה שחצתה את העיר קיבלנו בסיור מודרך במנהרות הבריחה בין מזרח למערב. הסיור יורד לתעלות הסמוכות לתחנות הרכבת התחתית, מהן הוברחו תושבי ברלין המזרחית מערבה, אל החופש. ההדרכה המצויינת באנגלית מלווה בסיפורים מדהימים על מבצעי חילוץ חשאיים, נתיבי בריחה העולים על כל דמיון ותיאורים מסמרי שיער על הדיוק המירבי והירידה לכל פרט בתכניות המחתרתיות. הסיור מסתיים באנדרטת הזכרון לחומת ברלין, קטע שלם של החומה, מגדל השמירה ואיזורי ההפרדה, שממחישים יותר מכל את ההיסטוריה הלא רחוקה.


אותה חברה מציעה גם סיורים בעקבות נתיבי הבריחה של היהודים בזמן השואה, הבונקרים המחתרתיים והמקלטים השמורים.
http://berliner-unterwelten.de
לקריאה נוספת:
חוויות מברלין – הנקודה היהודית
להורדת מסלול טיול בברלין בין מזרח ומערב לחץ כאן