העיר האוניברסיטאית היפהפיה קיימברידג’ נמצאת מרחק של שעה בלבד מלונדון בנסיעה ברכבת, ומספקת ים של היסטוריה, בתי-קפה, מסורת בריטית עתיקה ואוירה סטודנטיאלית מגניבה. מרכז העיר העתיקה יקסים אתכם, במיוחד באזור השוק והנהר, ומומלץ מאד לבקר בקולג׳ים המפוארים בעלי החצרות המרשימות והסיפורים המיוחדים שהעניקו להם את יוקרתם.
קיימברידג’ מפורסמת בעיקר בשל האוניברסיטה שלה, שכמו אוקספורד, אחותה-יריבתה, שונות מאוניברסיטאות אחרות באנגליה בכך שבצד הפקולטות, הסטודנטים חייבים להיות גם חלק מקולג’. הקולג’ הוא מעין פנימייה שמספקת לסטודנט מגורים, אוכל, שפע של פעילויות חברתיות וגם סיוע מסוים בלימודים. לתיירים, מציעים הקולג’ים שפע של מבנים הסטוריים, חצרות נהדרות, מדשאות רחבות ידיים ולא מעט סיפורים פיקנטיים על סטונדטים ידועים שלמדו בהם, מעשיות על מעשי קונדס ושובבות ורומנים פיקנטיים שצמחו בין הקירות העתיקים. חשוב לזכור שיש תקופות בשנה בהן הקולג’ים סגורים לביקורים ולכן כדאי לוודא שהם פתוחים לפני שאתם מגיעים.
עשרת המקומות שאסור לפספס בקיימברידג’:
- טריניטי קולג’ – הקולג’ הגדול והמרשים מכולם באוניברסיטת קיימברידג’ הוא טריניטי קולג’ שנמצא ב- TRINITY STREET. במרכז הקולג’ נמצאת Trinity great court , החצר מוקפת הבניינים הגדולה באירופה. אפשר לשלם שלושה פאונד לאדם, להכנס ולהסתובב בתוכה ואפשר לחלופין להציץ בה בחינם מכניסה צדדית שמיועדת לכך ונמצאת ברחוב Trinity Lane .
העץ שמימין לכניסה הראשית לקולג’ הוא עץ תפוחים שלפי האגדה נלקח מזרעי העץ שלידו ישב ניוטון כשראה את התפוח נופל והרהר בשאלות כח המשיכה. הפסל שמעל הכניסה הוא פסלו של הנרי השמיני מייסד הקולג’. בידו הימנית הוא מחזיק רגל עץ של כיסא שסטודנטים שובבים תקעו בה במקום החרב היפה שהייתה שם קודם לכן.
המלצה: אם אתם בטריניטי קולג’ אפשר לקפוץ לספריית רן (Wren Library), שפתוחה לקהל ללא תשלום כל יום בין 12 ל-14:00. בספריה שנבנתה על ידי הארכיטקט המפורסם ביותר בבריטניה כריסטופר רן, שבנה גם את קתדרלת סיינט פול בלונדון, תוכלו למצוא את כתבי היד המקוריים של אייזק ניוטון, א.א. מילן שכתב את סדרת פו הדב ואחרים. - סנט ג’ונס קולג’ – בסמוך לטריניטי קולג’, באותו רחוב (אבל עם שם אחר) נמצא קולג’ מרשים אחר, Saint John’s College (הכניסה אליו יקרה יותר, 7 פאונד לאדם). להבדיל מטריניטי, בסיינט ג’ונס אין חצר ענקית אחת אלא 11 חצרות קטנות. שווה להעיף מבט בכנסייה שנמצאת בחצר הראשונה בפינה הצפונית ולהביט בויטראז’ים הנהדרים שלה.
לאחר מכן כדאי ללכת בעקבות השלטים לכיוון הנהר ולהגיע לגשרון שממנו ניתן לצפות על אחת הנקודות המצולמות ביותר בעיר, “גשר האנחות”, רפליקה מרשימה בהרבה מהמקור של גשר האנחות בונציה. - קינגס קולג’ – הקולג’ השלישי שכדאי לבקר בו הוא קינגס קולג’. גולת הכותרת של קינגס קולג’ היא הקתדרלה המרשימה שאותה ניתן לראות במלוא תפארתה גם מהרחוב שליד הכניסה הראשית אליו King’s Parade וגם מאחור מהחלק הפוטוגני יותר של הקולג’, מאזור Queens Road, שבצד השני של הנהר. הקתדרלה של קינגס נבנתה במשך כמאה שנה, והיא מכילה עיטורי אבן רבים וכן ויטראז’ים עם ציורים מהתנ”ך והברית החדשה וקמרוני המניפה הגדולים בעולם על התקרה. הכניסה היא בתשלום, אך אם תגיעו למקום בשעות אחר הצהריים בהן מתקיימת במקום שירת מקהלה (כדאי לברר מראש באתר האינטרנט של הקולג’), תוכלו להרוויח גם ביקור במקום בחינם וגם שירת מקהלה.
- שעון הChronopage – בפינה שבין רחוב Benet ובין רחוב קינג פארייד נמצא שעון הקרונופייג’ המפורסם. שעון שנתרם לקרופוס כריסטי קולג’ על ידי ג’ון טיילור אחד מבוגריו. טיילור היה ממציא שעשה הון מהמצאות שקשורות לתרמוסטטים של קומקומים חשמליים אבל התחביב הגדול שלו היה זמן ושוענים והוא תרם את השעון המרהיב הזה שבראשו החרק המפחיד שאוכל את הזמן (וזה מקור שם השעון – קרונופייג’ ביוונית עתיקה משמעותו אוכל הזמן). לשעון אין מחוגים אלא השעה נראית באמצעות אורות כחולים שאחד מהם מופיע במעגל הפנימי של ההשעות ואחד במעגל החיצוני של הדקות. נראה אם תוכלו לגלות מה השעה מהתבוננות בו.
- הנהר – קיימברידג’ צמחה סביב הנהר החוצה אותה, נהר קאם, דרכו הגיעו סחורות על גבי סירות ודוברות. הוא גם הגדיר ועדיין מגדיר את הגבול בין הליבה ההסטורית של העיר, אזור הקולג’ים העתיקים והמרשימים יותר לבין החלקים החדשים יותר של העיר. החלק היפה של הנהר הוא החלק שבין Bridge Street לבין Silver Street והוא גם החלק שבו מתנהל שיט הפאנטינג – שיט בסירות עץ שנעות בעזרת דחיפת מוט ארוך לקרקעית האגם.
השייט הפנטינג שנמשך כשעה, באווירה פסטורלית, מרגיעה ורומנטית, ובאופן כללי מומלץ מאוד. במהלכו אפשר לשמוע הסברים ואנקדוטות על כל מה שאתם רואים בדרך ועל אנשים חשובים ומעניינים שהתגוררו בעיר. בחודשי הקיץ אפשר לעשות אצלנו שייט גם עם הדרכה בעברית. אזהרה – אל תתפתו לכל סוכני המכירות שיעצרו אתכם ברחוב ויציעו לכם שיט. אצלם גם תשלמו יותר וגם תחכו יותר זמן לסירה. לכו לאחד משני הסניפים המרכזיים של חברת סקודמור או על שפת המים מתחת לגשר ברחוב Bridge Street או מאחורי פאב האנקור ברחוב מיל ליין. קנו את הכרטיסים מהמוכר בבקתת העץ ולא אצל אף סוכן מכירות שינסה לעניין אתכם בדרך. - קניות – לעיר קיימברידג’ יש גם היצע קולינרי לא קטן ורחובות מלאים בחנויות יד-שנייה, כמיטב המסורת הבריטית וכיאה לעיר סטודנטיאלית המתאימה את עצמה לתושביה. דוגמא טובה לרחוב שכזה, היא MILL ROAD, רחוב שהוא גם ציר תנועה מרכזי המוביל תנועה אל ומחלקה הדרומי של העיר. זהו רחוב צבעוני המרכז בתוכו אוכלוסייה מגוונת, הן של בריטיים “מקוריים” והן של מהגרים מכל העולם, דבר שיוצר ערב-רב של תרבויות הבא לידי ביטוי במסעדות ובבתי הקפה הרבים הפזורים לאורכו והחנויות האקלקטיות שבו. אומנם הגעה לרחוב דורשת יציאה ממרכז העיר ההיסטורי, אך המרחקים בעיר נוחים להליכה רגלית נינוחה ואם בכל זאת עייפתם מהסיור הראשוני בין הקולג’ים, אפשר תמיד לתפוס את קו מספר 2 של חברת האוטובוסים המקומית ולרדת בתחנת MORTIMER ROAD ממנה תתחילו את ההליכה דרומה על הרחוב.
אומנות רחוב בקיימברידג’ המשיכו על מיל רואד ופנו שמאלה לרחוב GWYDIR STREET, שם נמצאים בסמוך זו לזו שתי חנויות ענתיקות נהדרות ומסורתיות וכן אחד מבתי הקפה הידועים בעיר. לחנויות הענתיקות יש מקום מיוחד בליבם של אזרחי אנגליה וחנות אמיתית כמו אלו של רחוב גוויידר תחזיק בתוכה ערבוב משגע של שטיחים עתיקים, תמונות מקוריות של אומנים בריטים, תכשיטים שעברו מדור לדור ואף ביגוד וינטג’ שאין בו פריט שני דומה. החנויות נקראות CAMBS ANTIQUES CENTRE ו- THE HIVE והשיטוט בהן יחזיר אתכם לבית הסבתא הבריטית שתמיד רציתם שתהיה לכם…
מעבר לכל אלה תמצאו במיל רואד לא מעט חנויות יד שנייה הקרויות CHARITY SHOPS כיוון שהן משוייכות לארגוני צדקה שונים הפועלים ברחבי אנגליה. זו צורת קנייה מקובלת מאוד בממלכה, המספקת לבריטי הממוצע קנייה של דברים לבית, ביגוד, הנעלה ואף ריהוט ודברי-נוי במחירים מצחיקים ובאיכות טובה, כיוון שהפריטים כולם נתרמים לחנויות ולפעמים אפילו מבלי שעברו שימוש אחד. אם יש בידכם את הזמן לכך, היכנסו לאחת החנויות ובידקו, אולי זה יהיה יום המזל שלכם ותמצאו איזו מציאה שווה…
אל תפספסו את השוק של קיימברידג’, שוק גדול וצבעוני שקיים כבר מאות שנים. אפשר למצוא בו דוכני אוכל, ירקות ופירות וגם מזכרות, בגדים, מזכרות ושמונצ’ס אין ספור. לידו נמצאת נקודת הטוריסט אינפורמיישן, שם תוכלו להתעדכן במתרחש בעיר.
- אוכל – בית הקפה הראשון שמומלץ לבקר בו הוא TOM’S CAKES, בית קפה בריטי מתוק במיל רואד, המתמלא מדי יום במיטב המאפים שיש לקונדיטורים של המקום להציע. החל מעוגות ספוג מלאות בקרם, לסקונים האנגלים המסורתיים עם הריבה והחמאה וכן בראוניז, עוגיות מסוגים שונים ואף מאפים מלוחים ומרקים בעונה. זהו בהחלט מוסד קיימברידג’אי ידוע ואהוב ואין סיכוי שתסיימו את הביקור בו בלי לקחת עוד מאפה קטן לדרך. בימי האביב והקיץ המקום מציע גם ישיבה בגינה חמודה בחלקו האחורי של המקום.
אם מתחשק לכם להיות הרפתקנים וכבר סימנתם וי על הפיש אנד צ’יפס הבריטי, המשיכו את ההליכה אל BIBIMBAP HOUSE, מסעדה קוריאנית קטנה ומיוחדת, בעלת תפריט מצומצם ומדוייק המגישה את המאכל הקוריאני המפורסם שהוא ברביקיו קוריאני. התמחור במסעדה סביר בהחלט ונע באזור ה-13 פאונד למנה והאוכל מיוחד ושונה מכל מטבח אסייתי אחר שהכרתם לפני-כן כאמור התפריט איננו גדול במיוחד, אך יש מנה לכל חיך- בשר בקר, עוף, מנת דג ואף מנה לצמחונים.המסעדה הקוריאנית- קיימברידג’ ליד חנויות העתיקות המוזכרות למעלה, נמצא בית הקפה HOT NUMBERS COFFEE האהוב גם הוא על תושבי העיר והוא תמיד מלא באוירה ואנשים. בית הקפה מגיש ארוחות קלות עם טוויסט מודרני וכן דברי מאפה, קפה איכותי הנטחן במקום, חליטות תה שונות ואף כמה משקאות אלכוהוליים. אם אתם בעיר ללילה אחד או יותר, שווה להיכנס לאתר הבית של בית הקפה ולבדוק אם בערב מתקיימת הופעת ג’אז, דבר הנהוג שם מדי כמה שבועות ומזמן אליו כוכבים מקומיים ואף בינלאומיים מעולם הג’אז וזו בפני עצמה חוויה שלא תופסים כל יום.
- פינה של שלווה – אם אתם ליד רחוב Bridge Street המשיכו לאורך הנהר כמאתיים מטר צפון מזרחה עד לגשר הבא, שם נפרש לו פארק ג’יזוז גרין. ליד הגשר בדרך כלל מתקבצים להם הברבורים המקומיים ולאחר שתראו אותם מחכים שם להפתעות קולינריות מהתיירים (אם כי אתם מתבקשים שלא להאכיל אותם) תוכלו לשבת לכם על אחת המדשאות ולעשות לכם פיקניק. לחלופין, אם אתם מגיעים בחודשי הקיץ שווה לקפוץ לגנים היפיפיים של קלייר קולג’ ולשבת באחד הגנים הפנימיים שלהם ליד בריכת המים הקטנה ולהנות מהשלווה (הגנים סגורים בחורף).
- פסטיבל קיימברידג’ – אם אתם מגיעים במהלך יולי-אוגוסט, מומלץ לקפוץ לאחת מהצגות פסטיבל שייקספיר שנערכות תחת כיפת השמיים בגנים שונים בעיר. לא צריך להזמין כרטיסים מראש, יש תמיד מקומות, אפרר לשבת על דשא או כיסאות וגם כאן רצוי ומקובל להגיע קצת קודם עם פיקניק ולאכול וללגום מבקבוק היין שהבאתם כדי להכנס לאווירה. כדאי מאוד שאחד מכם יקרא קודם את תקציר העלילה ויסביר לכל האחרים כדי שתבינו פחות או יורת מה מתרחש. אל תצפו להבין כל מילה, גם האנגלים לא מבינים הכל אבל אם קראתם את התקציר מובטחת לכם הנאה מלאה. חשוב רק להתלבש חם כי כשיורד הערב נהיה קר.
- סיור מודרך בעברית – חברת Cambridge In Hebrew ( קיימברידג’ בעברית) היא חברה שהוקמה ע”י ישראלים החיים בעיר ומכירים כל סמטא וסיפור בה. המדריכים של החברה ידעו לקחת אתכם דרך הקולג’ים השונים, לספר לכם את סיפורה של העיר מימיה הראשונים ועד היום ובסוף הסיור גם להמליץ מה עוד כדאי לעשות ולטעום בעיר, ידע שרק מקומי אמיתי יודע לתת ושווה הרבה בעיר כמו זו… כמו-כן החברה מציעה סיורים מותאמים למשפחות, המשלבים גם את הקטנים (מגיל 3-12) בתוך הסיור ומעניקים לכל המשפחה חוויה בלתי-נשכחת.
אין ספק שביקור בעיר קיימברידג’, אם ליום אחד ואף ליותר, יספק לכם הצצה אל עיר שכבר מעל ל-800 שנה מצליחה להיות חדשנית ומובילה ומשלבת בתוכה היסטוריה ומסורת בריטית יחד עם רב-תרבותיות וצבעוניות בינלאומית.
הכתבה והתמונות הועברו ע”י גיא שפר, יעל גתי ויעל רימון, מדריכים בחברת “קיימברידג’ בעברית”.
טלפון ישראלי: 072-2172836
להורדת מסלול טיול מוכן ומפורט בלונדון – לחץ כאן
לתכנון מסלול טיול בהתאמה אישית בלונדון ואנגליה
פנו ל”איילת המטיילת” – 054-7447671
היתי בעיר לפני שנתיים הכול נכון עיר מקסימה רציתי להמליץ על מסעדה תורכית שנקראת אפס (על שם אפספילזן הבירה) לא זוכר את הכתובת
תודה על התוספת הנפלאה!